Leírás és Paraméterek
A D-Mannóz a természetben is előforduló egyszerű cukor, mely nagymértékben hasonlít a glükózhoz. A mannóz megtalálható a gyümölcsökben, az almában, a narancsban, az áfonyában, az őszibarackban és a vörös áfonyában, de a szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben.
Lényeges különbség a glükóz és mannóz között, hogy míg a szőlőcukor glikogénné alakul és a májban tárolódik, ami magas glükózszinthez, így vércukorszint-emelkedéshez vezet, addig a mannóz viszont lassan szívódik fel a szervezetben, ráadásul nem vesz részt az anyagcsere folyamatokban, így a veséken keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel együtt távozik, ezért nem okoz vércukorszint-emelkedést.
Húgyúti fertőzés kezelése:
A D-Mannóz olyan antibakteriális tulajdonsággal bír, ami megöli a kórokozókat a béltraktusban és a húgyutakban. Elsősorban gátolja az E. coli megtapadását a hólyag és a csövek falán. A húgyúti fertőzéseket, a felfázást a baktériumok elszaporodása okozza, mégpedig tízből kilenc esetben az E. coli baktérium. A mannóz nem öli meg sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E. coli-t a húgyutakból.